…mitől igazán jó egy esküvői fotósorozat – filmfelvétel ; merre lelhetőek fel azok a pillanatok, amik kívülről tekintve is izgalmassá teszik egy jegyespár ünnepélyes döntését?

Tapasztalataim szerint egyik legfontosabb elem a kommunikáció. Az esküvői megkeresés egyfelől hatalmas megtiszteltetés – bizalom – , másrészt pedig egyszeri és megismételhetetlen alkalom  egy pár életében, mely élmény végigkíséri őket az útjukon, sokszor generációkon át.  Nem volt titok sosem, hogy személyes kedvencem a készülődés, rengeteg-féle érzelem van jelen a pároknál, akik ekkor még külön-külön indulnak el a nap kezdetén. Meghatóak a szülők, rokonok önzetlen és ösztönös gesztusai, ölelései, simogatásai; ezek kívülről apró dolgoknak tűnnek, de utólag visszatekintve rájuk fedezhető fel igazán milyen értékesek. A készülődés szakaszában teljesen más energiák vannak jelen, mint a ceremónia során.

A legjobb (nem feltétlenül szép, hanem izgalmas) képek spontán egy pillanat alatt állnak össze egy kompozícióba, így hitelesek, nem megrendezett, nem irányított a dolog. Egy mozdulat, vagy érzelem megörökítése akkor lesz „ütős” ha az ösztönösen történik, és ez nemcsak a gyerekekre igaz. Pont ezek a momentumok a legtermészetesebbek az emberek döntő többségének, hiszen nincs erőlködés, a hangulat visszaadása a lényeg. Ez azért is hatványozottan igaz, mert millió-féle emberre ugyanazokat a pózokat ráhúzni nem lesz izgalmasabb, mint a saját  érzelmeiket megörökíteni – ettől lesznek egyediek a képek, ettől vagyunk mások.
A kivitelezés szakmai része – így fényviszonyok, geometria, arányok, kontraszt, kompozíciók megtalálása, esztétikai érzék, vizuális rímek, ív, iram, lüktetés etc. – akkor működik igazán jól, ha folyamatosan egységben vagyunk a párokkal a menyegző napján. Ezért is támogatjuk és biztatjuk őket sokszor, hogy a legjobb dolog már a reggeli készülődéstől együtt elindulni!
Operatőrként kifejezetten törekszünk filmes hatás (cinematic look) elérésére, ami egyrészt filmszerűvé teszi a felvételeinket (előszeretettel használunk vintage objektíveket is) másrészt ad nekik egy egyéni látásmódot, amit a párok habitusához és az egész esküvő ambient-jéhez igazítunk.
Egységben Veletek, és egységben együtt – mi így szeretünk dolgozni.
Schäffer  Móric, Nagy Dávid, Sepsi Levente.

Tényszerűen:

2016-ban ikergyermekeim születése után vettem meg első dsrl fényképezőgépemet, a dokumentarista felfogás és attitűd azóta is jellemez.

2018-ban “fotográfus és fotótermék kereskedő”  okj képesítést szereztem.

2019-ben AFIAP fotóművész diplomát vehettem át a Nemzetközi Fotóművész Szövetség  (FIAP) külföldi pályázatain elért  – mintegy másfél éves időszak –   eredményeim alapján.

A csoportos kiállítások mellett 2021-ben Mórról (Lamberg-kastély), 2022-ben pedig Székesfehérvárról (Közösségi Központ – Szárazréti Kultúrudvar) kaptam meghívást egyéni kiállítás tartására.

2022-ben kétéves projekt eredményeként megnyithattam végre napfény műtermemet Székesfehérvár belvárosában.

2022 februárjától fél évig a Szellemkép Alapítványnál tanulhattam ösztöndíjasként, mely képzés lényegében az alkotói fotográfia és látásmód kiszélesítését hivatott szolgálni és amely megerősítette érdeklődésemet a filmkészítés irányába.

2022.  októberében felvételt nyertem a Lumiére filmiskola 1 éves koordinált operatőr képzésére, melynek szakma összetettsége további elszántságra sarkallt.

2023. novemberében a Puskin moziban mutatták be a “1944” című filmünket, majd  2023. decemberében  a II. Kőbányai Filmszemlén felnőtt kategóriában I. helyezést értünk el “Peronoszpóra” címet viselő etűdünkkel.

A fotográfia és a filmkészítés leginkább önismereti út számomra, mely a végtelenbe torkollik. A kihívás öröme mindig megvan, ezt pedig a motiváció táplálja. Hivatásként, flow-érzést adó tevékenységként tudok azonosulni a projektekkel, nem pedig munkaként. Tacsipajtiként!

 

 

 

Itt is olvashatsz rólam:

https://www.szekesfehervar.hu/schaffer-moric-fotoibol-nyilik-kiallitas-szarazreten

https://www.teleelettel.hu/blog/319/pillanatkepek_egy_szabalytalan_kiallitason

https://fehervariprogram.hu/2022/02/szines-vilag-fekete-feherben/

https://www.facebook.com/PhotographicMercadillo/posts/pfbid0DNNBEBDEWb5vw19w6WcyXWfrCc4KUVDVUYBZfCFAUdo54EzCxHQv3wa69ozv4RAUl?__cft__[0]=AZVaQl9Fo-qgO6HuNQYACxRwbWoyb_q8KSw6xwWzrRAv2XNY2QQwknrEv12HzUSKRmw4tyVizGmNY5ikZp15f8MW_FA3Gm7xW2spHJsv596OGXcfrPvInDbRlXSXDsExO8Np9KR_cALmURRhiXOVW2wm&__tn__=%2CO%2CP-R

https://www.fotoklikk.eu/esemeny/szinvakfoltok-schaffer-moric-fotokiallitasa/

https://www.fotoklikk.eu/wp-content/uploads/2019/11/2019_nov18.pdf

https://www.facebook.com/torogabor1962/posts/2889480814699260/?locale=en_GB&paipv=0&eav=AfYzaOcbgSDYPZOX_3Vgmu5Ztyp6I7ZHSvlxNLZs0_2-FLjf9DlRvyWerbx4waKQYQc&_rdr

https://35awards.com/author/mric/awards

https://zsifi.org/1944

https://magyar.film.hu/filmhu/hir/salamon-andras-dokumentumfilmet-keszitett-egy-holokauszt-tulelo-naplojabol.html

© 2024 schaffermoric.com